Alcohol: gezond of niet?

//Alcohol: gezond of niet?

Alcohol: gezond of niet?

Praktijk voor NatuurgeneeskundeRegelmatig is te lezen dat het nuttigen van alcohol het risico op hart-en vaatziekten zou verminderen. Veel mensen lusten wel een slokje en daarom klinken deze berichten voor velen als muziek in de oren. Maar hoe zit het nu echt?

Vrouwen en mannen
Vrouwen zijn gevoeliger voor alcohol dan mannen. Alcohol verdeelt zich namelijk over het lichaamsvocht en daar heeft een man meer van. Mannen bestaan voor 65% uit water en vrouwen voor 55%. Dit komt doordat vrouwen van nature iets meer lichaamsvet hebben en mannen juist meer spieren. De alcohol heeft bij mannen dus meer water tot z’n beschikking om zich over te verdelen. Daarbij hebben mannen ook een grotere lever.

Alcohol: bron van energie!
Alcohol bevat per gram 7 kcal, dus het is een bron van energie. De grap is dat het lichaam niet in staat is al deze energie volledig te benutten. Een kilo hout bevat ook erg veel calorieën, maar we zijn niet in staat de cellulose af te breken en dus komt de energie niet beschikbaar in het menselijk lichaam. Toch kun je van alcohol dik worden omdat veel mensen eten door te drinken. Daar zijn verschillende redenen voor. Na het drinken maakt het lichaam snel wat insuline aan om de extra suikers weg te werken. Aangezien de suiker in drank vaak snel van aard is, zit je dus zo met een laag bloedsuiker en daarmee met een hongergevoel. Ook is alcohol een gif en je lichaam doet er alles aan om het kwijt te raken, het heeft geen tijd om hormonen in te schakelen die de bloedsuiker stabiliseren. Om die reden kan het drinken van veel alcohol de volgende dag een lage bloedsuikerspiegel geven. Mensen worden dus meestal dik van de alcohol door er veel bij te eten.

Bier en borstvorming
In bier zit hopeïne, dat in de hop zit. Dit is het meest krachtige fyto-oestrogeen in de natuur dat we maar kennen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen die de werking van het lichaamseigen oestrogeen nabootsen. Oestrogeen is onmisbaar, maar een teveel eraan kan zorgen voor een gewichtstoename. Het hormoon oestrogeen wordt ook wel het vrouwelijke geslachtshormoon genoemd en zorgt voor vervrouwelijking. Misschien dat veel bierdrinkende mannen om deze reden te maken krijgen met borstvorming?

Alcohol en dunne darmfunctie
Veel alcoholisten zijn broodmager. Dat komt omdat teveel alcohol de dunne darmwand kan beschadigen waardoor essentiële voedingsstoffen niet of nauwelijks opgenomen worden. Zeker als de alcohol in plaats van voedingsstoffen komt, ontbreken de bouwstoffen om de darmwand te helen. Als je gevoelige darmen hebt, kun je beter geen alcohol nuttigen. Het drinken staat de kwaliteit van je darmwand dan in de weg.

Af en toe alcohol
Alcohol is een algemeen geaccepteerde harddrug. We vinden het normaal om te drinken, terwijl het een gif is. Toch kan gif in kleine hoeveelheden positief op de gezondheid werken. Veel medicijnen zijn gif, maar werken toch heilzaam in kleine hoeveelheden. Eigenlijk kan alles giftig zijn. Paracelsus zei al in de 16e eeuw: “de dosis maakt het vergif “. Verschillende onderzoeken tonen aan dat alcohol het risico op kanker kan vergroten. Tegelijkertijd zijn er onderzoeken die aantonen dat alcohol het ‘goede’ HDL kan verhogen en het ‘slechte’ LDL cholesterol plus de triglyceridenspiegel in het bloed kan verlagen. Per saldo kan het dus net iets gezonder zijn om af en toe wat te drinken, maar dan wel zeer gematigd.

Ik drink alcohol voor mijn hart
Dat is dus een smoesje. Er zijn immers veel betere middelen: meer bewegen, stoppen met roken, vloeibare oliën gebruiken in plaats van harde vetten, natrium-arm zout in plaats van gewoon zout. Drinken voor het hart is de kerk schudden om de klok te luiden.

Alcohol niet op de lege maag!!
Het is het best om niet gedistilleerd te drinken, maar natuurlijk gefermenteerde dranken zoals witte of rode wijn. Beide hebben actieve plantenstoffen in zich die gezondheid bevorderend op het lichaam kunnen werken. Vlak voor het slapen drinken is zeer slecht, de slaapkwaliteit gaat erdoor achteruit. Je kunt beter wat bij de maaltijd drinken. Op een lege maag is sterk af te raden omdat de alcohol dan veel te snel opgenomen kan worden, met bloedsuikerproblemen als gevolg.

Alcohol en zaadkwaliteit
Om alcohol te verwerken doet je lichaam een beroep op bepaalde vitaminevoorraden, zoals vitamine B1, B2 en B6, maar ook op zink. Zink is zeer belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem. In die zin kan teveel alcohol het immuunsysteem verzwakken. Zink is ook betrokken bij de productie van zaadcellen. Misschien dat mannen die regelmatig uit de band springen met alcohol daarom een lagere zaadkwaliteit hebben?

Alcohol: gezond of niet?
Ik denk dat we beter niet elke dag kunnen drinken en het maar beter kunnen beperken tot enkele glazen in het weekend. Het is alleen voor velen lastig om maat te houden, want één glaasje vraagt al snel om een tweede. En propaganda voor het gezonde glaasje schept natuurlijk een klimaat waarin excessief alcoholgebruik kan toenemen. En alcoholgebruik is een belangrijke oorzaak van vermindering van de gezondheid. In West-Europa komt alcohol direct na sigaretten en hoge bloeddruk. Psychische stoornissen, ongelukken, geweld en kanker veroorzaakt door alcohol zijn verantwoordelijk voor die hoge notering.

Zolang je het alcoholgebruik in de hand weet te houden kun je, zoals met veel voedingsmiddelen, profiteren van de voordelen en afrekenen met de nadelen.

 

disclaimer: het is niet mijn bedoeling om iemand de les te lezen wat betreft voeding. Ik ben van mening dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij met voeding doet. Ik deel echter mijn ervaringen en tips en iedereen kan daar mee doen wat hij of zij wil.

 

By | 2015-04-04T18:17:10+00:00 oktober 12th, 2014|Voeding|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] als we ze op een andere manier weer gaan vernauwen. We zullen dus eerst de oorzaken zoals roken, alcohol, ongezonde voeding en weinig beweging aan moeten […]

Comments are closed.